2009. november 13., péntek

Péntek 13


Ma ez a "kultikus" nap van. Íme egy kis tallózás a National Geographicból erről a napról:

" Baljós péntek 13. 

Észak-Amerikában 18-21 millió embert érint a péntek 13 fóbia, ami akár a pánikrohamokig terjedhet. Mindez sokaknak egy teljes munkanap veszteséggel jár. Becslések szerint az ilyen napokon 800 milliárd USD vész el, amiért az emberek nem teszik a dolgukat. Mi lehet a babona eredete?


Ki ne hallott volna arról a babonáról, hogy ha péntek a hónap 13. napjára esik az rosszat jelent? Talán azt gondoljuk, mosolyogni való kedves hiedelem, de sok országban, főképp az USA-ban a helyzet súlyosabb, mint gondolnánk. Ezen a pénteken vannak, akik ki sem kelnek az ágyból, mások véletlenül sem kötnének üzletet. Pedig nem nehéz kiszámolunk, hogy minden évben van legalább egy ilyen baljós nap.

Az amerikai National Geographic News idézi Donald Dosse-t, az észak-karolinai Stess Management Center, and Phobia Institute alapítóját, aki szerint Észak-Amerikában 18-21 millió embert érint ez a fóbia, ami az enyhe borzongástól akár a pánikrohamokig terjedhet. A babonásokat ezen a napon nehezebb lenne a repülőbe vonszolni, mint Esőembert. De a légitársaságok azért nem mutatnak forgalomkiesést.

USA-ban a felhőkarcolók 80 %-ában nincs 13 emelet, a korházakban nincs13. szoba, és a repülőtereken is ritka a 13-as kapu. Firenzében 11. és 14. lakások közös szomszédja a 12,5 számú házban lakik. Biztos, ami biztos ne húzd át pénteken az ágyad, he nem akarsz rémálmokat. Körmöt vágni sem szabad pénteken - csak néhány az olykor képtelennek tűnő babonák közül. Mindezek után az Apolló 13 tragédiáját jobb nem is említeni.

Hétköznapi veszélyek

A babonás emberek egy külső, az általunk észleltnél nagyobb világrendszerben hisznek, és úgy gondolják, hogy a mágikus erők tönkretehetik az életüket. Richard Wiseman aki az angol Universiti of Hertfordshire pszichológusa 2003-ban 2068 embert kérdezett a 13-as számhoz fűződő gondolataikról. Negyedük a 13-ról azonnal a balszerencsére asszociált. "Csakhogy – mondja Wiseman –a babonás emberek ezen a napon idegesebbek, ezért könnyebben éri őket baleset." Íme az önmagát beteljesítő jóslat.

1993-ban a British Medical Journalban jelent meg a provokatív cikk, „Péntek 13 rosszat tesz az ön egészségének?” címmel. Közlekedési baleseteket vizsgáltak tudományos statisztikai módszerekkel, és az eredmény szerint 53 %-kal több a baleset történt az ilyen napokon. Ezt mégse tekintsük bizonyítéknak, mert lehet, hogy ez a az adat többet mond az emberi lélektanról semmint a naptárról.

Gyógymódok

Ha ön betegesen irtózik péntek 13-tól akkor egy gyógymód van rá: nem kell gondolni rá. Olyan ez, mint minden rossz gondolat. Ki kell kerülni. Egy amerikai mantra szerint: Amit gondolsz, azt érzed – amit érzel, azt cselekszed – amit cselekszel, azzá leszel. Pozitívan kell hát gondolkozni, hogy kellemes érzések uralják a cselekedeteinket, amik így jóra is fordulnak. A fóbiásoknak fel kell ismerniük, hogy képesek saját maguk uralkodni a szerencséjük felett, például azáltal, hogy a szép emlékekre koncentrálnak.

A folklór ennél viccesebb gyógymódokat javasol. Mássz fel egy hegyre, vagy toronyházba és égesd el az összes lyukas zoknidat. Mások szerint jobb, ha elrágcsálsz egy porcogót fejen állva.

Mi az eredete?

A szakirodalmat áttekintve kiderül, hogy tucat ősi mitológiában találhatunk a 13-asra és a péntekre vonatkozó negatív kimenetű történeteket. A kettő azonban nem függ össze. A „rossz+rossz=nagyon rossz” gondolat inkább csak a 20. század elején terjedt el. A Wikipédia szerzője úgy tudja, hogy az angol irodalomban 1869-es a legkorábbról ismert fóbikus feljegyzés. Rossini életrajzában szerepel ugyanis, hogy a zeneművész utálta a pénteket is, a 13-at is, és lám péntek 13-án távozott az élők sorából.

Miért baljós szám a13?

Thomas Pernsler az amerikai matematikai és tudományos nevelési központ (Matematics and Science Education Resource Center) tudósa szerint a számmal egyetlen baj van, történetesen az, hogy a 12-es után következik. Mivel az egy tökéletes szám, az utána érkezővel csak baj lehet. A csillagjegyek, az olimposzi istenek, az izraeli törzsek, az apostolok mind egy tucatnyian vannak. Szóval a 13 a tökéletesen túli.

Vacsora tizenhármasban?
A norvég mitológia egyik szép történetében egyszer 12 isten vendégeskedett egy vacsorán Valhalában, a mennyországban. Csakhogy a 13-ik isten is odaólálkodott. Ki ő? Loki, a bajkeverő istenség. Ő pedig, ha már ott volt, rábeszélte Hodert a sötétség, történetesen vak istenét, hogy lője meg egy fagyöngybe mártott nyíllal Baldert a vidámság és a jókedv túlvilági felelősét. Balder belehalt a támadásba, az éjszaka győzött, és az egész Föld sötétségbe borult. (Vajon lehet-e véletlen a párhuzam Csipkerózsika 100 éves álma, amit a hívatlan 13. boszorkány okozott és a norvég történet között?)

A franciáknál mindenesetre szívesen rendeznek 14 embernek vacsorát. Logikus, mert így a váratlan vendég már csak a 15. lehet. A bibliai utolsó vacsorán is 13 ültek együtt, és a legigazabb közülük meghalt.

Már megint a férfiakkal van a baj

Archeológusok szerint a 25-30 ezer éves matriarchális társadalmakban a 13-as szám igazán fontos volt. Ugyanis 13-szor huszonnyolc nap az kettő híján egy év. Tehát 13 női ciklus fér egy évbe. MinMindezt régi szobrocskák, és azok rovásmintái alapján fejtették meg az archeológusok. Egyiket például a francia Lascaux melletti barlangban találták meg. Ahogy előretört a férfidominancia, úgy győzte le a nap-hónap a hold-hónapot.

Mi a baj veled, péntek?

Köztudott, hogy Jézust pénteken feszítették meg. Egyes bibliakutatók szerint Éva is pénteken kísértette meg Ádámot, Ábelt is pénteken ölte meg Káin. Mások szerint a 40 napos esőzés is e napon kezdődött, a Bábel torony és Salamon temploma is pénteken omlott le. Mindezen adatok bizonyosságáról mégis túlzás volna eskü alatt vallani.

Régi tengerész babona: a hajó ne induljon pénteken. Egy történet szerint (igaz, vagy sem), évszázada egy brit kormányzó le akarta győzni a hiedelmet, és demonstratív bizonyításba fogott. Úgy akarta meggyőzni a tengerészeket a babona csacskaságáról, hogy egy HMS friday nevű hajón mindent pénteken csináltak. A toborzástól a behajózásig mindent. Még a kapitánynak is Jim Fridayt választották. A kísérlet azonban nem sikerült, mert a hajó kiúszott a tengerre, és többet nem bukkant fel.

„Micsoda véletlen”

Babonások elmondhatják nagyon sok híres ember születésnapja, vagy halála köthető ehhez a naphoz. De azt sem nehéz belátni, hogy ha csak 365 ember vált volna „híressé” a Földön, statisztikailag egyikükre már igaz lenne a fenti állítás. Hasonló a helyzet a természeti és egyéb katasztrófákkal. Mert hiába volt 1939 január 13-án hatalmas tűzvész Ausztráliában, hiába zuhant az Andokba az uruguayi rögbi csapat 1972 október 13-án, és hiába pusztított a Charley hurrikán 2004 augusztus 13-án, ezek mellé odatehetnénk még 364 tűz-és szélvészt, vagy légkatasztrófát. Ugyanerre a mintára elmondható, hogy sok rossz ember neve áll 13 betűből, például Hasfelmetszőé is (persze angolul). De az is igaz, hogy sok gonosz neve nem 13 betűs.


Szöveg: Rigóczki Csaba"

És akkor itt a film is! Ízelítő?

Nincsenek megjegyzések: