2009. november 21., szombat

National Geographic


Utóbbi időszakban szívesen böngészek a címben szereplő újság netes magyar oldalán. Mindig van benne valami érdekes. Most is találtam valamit, amit kiollózok ide, mert szerintem jó néhány ember tanulhatna belőle, és ha a cikkben szereplőkkel említik őket, akkor az nem sértés, hanem néha dícséret!


"Kulturális különbségek csimpánzpopulációk közt

Úgy tűnik, nem csak az emberek, hanem a csimpánzok is birtokában vannak olyan viselkedésmintáknak, amelyek se nem veleszületettek, se nem próbálkozás által tanultak.

A majmok is elsajátítanak és továbbadnak szokásokat szociális közösségükön belül. A szomszédos csoportok szokásai pedig eltérnek egymástól” - olvasható egy skót kutatócsoport megállapítása egy tanulmányban, amely a Current Biology című szakfolyóiratban látott napvilágot.

Az ugandai Kibale erdő egyik csimpánzcsoportja botokat használ, ha táplálékot akar kibányászni egy szűk helyről. A szomszédos Budongo erdőben megfigyelt csimpánzcsoport azonban szétrágott levelekből előállított szivacsféleséggel éri el ugyanazt a célt.

Az eszközhasználat csoportról csoportra változhat; de egy csoporton belül azonos: a társas tanulás bizonyítéka

A Der Spiegel című német napilap online kiadása szerint a kísérlet során a kutatók lyukat fúrtak egy fatörzsbe, amibe mézet rejtettek. Ilyen raktárral a szakemberek szerint még egyik vizsgált állatcsoport sem találkozott. A várakozásoknak megfelelően a Kibale-erdei csimpánzok botjaikhoz nyúltak a feladat megoldásához, budongói szomszédjaik pedig elkészítették szivacsaikat.

„A különbség logikus magyarázata, hogy a csimpánzok a már meglévő kulturális tudásukra támaszkodtak” – fejtette ki Klaus Zuberbühler, a skóciai St. Andrews Egyetem munkatársa. A csimpánzkultúrát tehát áthatja a társas tanulás.

Nem ez az első alkalom, hogy kutatók viselkedésbeli különbségeket figyelnek meg állatpopulációkon belül, és a társas tanulás is felmerült már a csimpánzok esetében. Eddig azonban nem sikerült kizárni a viselkedésbeli különbségek genetikai vagy környezeti okait."


(NG Online, MTI)

2009. október 26.

Nincsenek megjegyzések: