2009. július 30., csütörtök

Kutya meleg

Ma is kánikula, kutya meleg van. Meteorológia szerint 31 fok van, de itt árnyékban mértünk 32-t. A levegő áll, párás, olyan vihar előtti. De az okosok szerint ma nem lesz. Pedig egy kis hűsítő eső nem ártana! Kánikulai napok. Apropó! Tudjátok, honnan származik ez a szó?
Íme:
Azt nyilván mindenki tudja, hogy mit értünk kánikula alatt. Így nevezzük a nyári hőséget, amikor "kutya" nagy meleg van. És itt most nem véletlenül említem a "kutya" szót, ugyanis a kánikula szóban szereplő canis latinul kutyát jelent. A főleg július végén és augusztusban tapasztalható tikkasztó meleget azonban nem a négylábú házi kedvencről nevezték el, hanem egy másik kutyáról. Az ókorban római csillagászok megfigyelték ugyanis, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Sirius, melyet neveznek Suthisnak, Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is. Ezek az ókori csillagászok úgy vélték, hogy a Sirius okozza a nagy nyári hőséget. A mai tudomány ezt az elképzelést elveti, hiszen a Canicula 80 trillió kilométernyi távolságban található a Földtől, így nem befolyásolhatja időjárásunkat. Az elnevezés azonban megmaradt.

Tehát nem a csillagok okozzák, de ezt biztos sejtettétek. Pontosabban egynek köze van, de ez is evidens. De egyre elviselhetetlenebb. Kutya meleg!!!



Ez is egy kutya meleg helyzet!

2 megjegyzés:

dorottya írta...

...és az éhes disznó rokona ennek a kutyának ? :)

Hungarian betyár írta...

Nem az éhes, hanem a H1N1-es rokona. Na!
: )